ZVÝHODNĚNÉ PERMANENTKY

ZVÝHODNĚNÉ PERMANENTKY

Zjistit více
MÁJOVÝ POCHOĎÁČEK

MÁJOVÝ POCHOĎÁČEK

Zjistit více
DOBYTÍ SEVERNÍHO PÓLU

DOBYTÍ SEVERNÍHO PÓLU

Zjistit více
VÝSTAVA PAPOUŠKŮ A SKÁKACÍ HRADY

VÝSTAVA PAPOUŠKŮ A SKÁKACÍ HRADY

Zjistit více
COOL RUN - MĚSTSKÉ BĚHY HLUČÍN 4. ROČNÍK

COOL RUN - MĚSTSKÉ BĚHY HLUČÍN 4. ROČNÍK

Zjistit více

Červený kostel

A: Opavská 1860/8, 748 01 Hlučín
T: (+420) 733 712 991
E: vedouci.kd@sak-hlucin.cz



je jedním ze tří památkově chráněných kostelů v Hlučíně.

Byl postaven z podnětu hlučínských evangelíků, kteří chtěli mít vlastní kostel, ve kterém by diakonus - evangelický jahen z Ratiboře měl alespoň jednou měsíčně bohoslužby.

3. června 1862 byl položen základní kámen a stavba, kterou vedl Vilém Wetekamp, ředitel Rothschildových statků v Benešově, byla ve velmi krátké době dokončena.

Je to hodnotná pseudoslohová stavba z režného zdiva z poloviny 19. století. Stavba stojí na půdorysu kříže. Kostel má dřevěný strop, malý kůr, kazatelnici, dvojitý mosazný lustr o průměru 1,15 m s vytepanými kalichy. Uvnitř je kostel vydlážděn, a to u oltáře červenými dlaždicemi, v lodi kostela břidlicí. Okna jsou z barevného skla zasazeného do olova. Kolem kostela byl hřbitov, který byl uzavřen bránou a zdí. Brána a zeď byla zbořena a hřbitov zrušen v roce 1965.

V současné době náleží Evangelický kostel do správy městské organizace Sport a kultura Hlučín a slouží ke kulturním účelům, zejména pro pořádání výstav, koncertů, malých divadelních představení, ale také pro uspořádání svateb či jiných oslav.

Při divadelním uspořádání pojme prostor 97 míst, je zde k dispozici klavírní křídlo, a v případě pronájmu je zajištěno osvětlení, ozvučení, vytápění a přítomnost zodpovědné osoby.

Je možné využití zrekonstruovaných varhan, více informací na vedouci.kd@sak-hlucin.cz nebo +420 733 712 991 


ARSY line - tvorba webových stránek a eshopů